打印 上一主題 下一主題
收起左側

GUNDAM VS GUNDAM《高達對高達》討論區

原帖由 david9988 於 22-11-2008 01:30 發表
喂喂....係唔係得5部隱機拿的??????????

好似得4部 命運 gp01 08小隊友有1部 中有部吉姆 拳頭 吉姆都係隱機\口/
回復 支持 反對

[轉貼]GVG 出招表 + GVG 隱藏技能教學

GVG 出招表
A=槍制   B=格制   C=飛制

以下是基本控制方法
1. GVG 格鬥 可分為5種
  *地N格  =  企係地上,咩方向都唔甘,甘格制
  *空N格  =  係空中,咩方向都唔甘,甘格制
  *地STEP格 = 係地上,STEP 再甘格 ( STEP= 左左/右右 方向連甘2下 )
  *BD 格 = 飛行中甘格 ( PSP中X,X 連甘2下飛行,然後甘格 )
PS BD格唔係架架機都有

2. GVG 其他出招方法
  *AB = 槍同格制同時甘
  *BC = 格同飛制同時甘
  *AC = 槍同飛制同時甘

基本上各機出招方法得以上幾種,有心學自己試下,唔使5分鐘就試哂,唔好再問點出咩點出物.

另外部份機 有特殊出招法,不能盡錄,但有心試,你一定識

另外 盾分2種

1.自動盾= 自己幫你開,自己擋,擋完盾會爆,冇得再擋

2. 手動盾 = 自己控制開, 後+格同時甘開盾, 可以無限擋,唔會爆盾

手動盾唔係架架機都有 ( 記得係F91/GP02/X 有)

GCO = 地圖炮, 當條BAR FULL左後 按2下指令制出 ( 指令制=L 如果冇自己SET 過既話)

GVG 隱藏技能教學

注意:ABCD = 槍格跳Lock

3000Cost

Nu Gundam
100Hp以下自動打開I-Field Shield

V2 Gundam
BC 光之翼 普通狀態為 X 2
Super Mode 後 X3

God Gundam
God Shadow(分身殺法) :  後 + 格 (要同一時間按)
God Finger X 2 :  與儲氣無關
按第一次BC後不停推左右方向, 滿足一定次數後會自動再發動左手
God Finished : God Finger擊中後 > 後 + 格
God Throw : God Finger擊中後 > 前 + 格

2000Cost

Gundam Rx78
爆頭,向天開槍:100hp以下 任何格鬥第一Hit >槍
鎚派生技:地格>前+格鬥
大矛:AC ,可儲氣變大

ZETA Gundam
有兩個Mode , AC轉換
精神大劍 , 同伴死後按格鬥
精神突擊,同伴死後 MA狀態 or BC變成MA狀態 > BC > 擊中對手後剩1Hp !

MK-2 Gundam
三個Mode的切換
右+AC = 散彈槍Mode
左+AC = 手槍Mode
AC = Super Gundam

Super Gundam的秘密:背部飛機有盾的判定,可被打爆,切換後再變回SuperGundam , 又會再次回復…

ZZ
Mega劍 : 後 + 格鬥

Master Gundam
A布:不追加方向為轉圈圈(要不停按格鬥) , 拉後方向可追打格鬥
十二王方牌追加:十二王方牌的小Master擊中後再按AC,對方會麻痺
反格鬥:後+格鬥
BC :醉舞再現江湖

重炮手高達
護身小刀:後+格鬥
BC可追加B 飛彈攻擊

華沙哥高達
亂插:未知 ==”

Gp02
鬼金鋼棒:槍X5
三段大劍:拔劍狀態下為自動儲氣,每次格鬥後會打回原形

Impulse
分身連射:AC 按實
補充子彈:儲氣變飛機後小彈全滿, 按格鬥可立即合體(非常重要的PK技巧)

STRIKE

左AC = 炮
右AC = 劍
AC = 飛

關於特性連技
三個狀態都可以在格鬥中轉換,從而組成連技
例如飛Mode格鬥中可轉炮Mode 追加大炮
劍Mode可轉換其他Mode形成Combo
但連技最後1Hit最大傷害為劍Mode的BC

1000Cost
卡碧尼
可以轉AC轉Mode,仔掛身時BC 會自動不停追殺對方

神盾
自爆:BC 擊中對方後 > ABC

NT1
連技可利用除甲或穿甲去構成Combo

老虎改
開膛破肚:AB擊中後>後+格鬥

大魔
援護會隨你而反應
你開槍他們才開槍,你格鬥他們會構成格鬥Combo

回復 支持 反對

回復 62# 的帖子

其實唔係太明你講d咩=.=
請問點先拎到隱機-.-
回復 支持 反對

回復 63# 的帖子

破關x4-_-
全齊了囧
回復 支持 反對

試作2 都幾好用=v=
回復 支持 反對

衛星微波炮才是王道
回復 支持 反對

e+ psp 出到gundam vs gundam 點解得 自由 冇 特擊自由 -- 有冇打錯[[m491]]

咩邊部先係用. 衛星微波炮

回復 支持 反對

原帖由 L.H.C 於 24-11-2008 22:07 發表
e+ psp 出到gundam vs gundam 點解得 自由 冇 特擊自由 -- 有冇打錯[[m491]]

咩邊部先係用. 衛星微波炮

特擊自由留番gvg2呃$...[[onion_46]]
衛星微波炮=月(min)微波炮!?
係xgundam[[onion_57]]
回復 支持 反對

回復 68# 的帖子

DX 雙衛星微波炮才是王道
但gvg沒有啦!!(抱怨
回復 支持 反對

號外....
         我fd竟然有00gundam--,我問點令,我fd就話用打任個d 分買....(我真係see到他有00 ....
回復 支持 反對